Na letošnjem sejmu knjig na stojnici Uprave za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Srbije  je potekalo veliko število promocij avtorskih izdaj iz regije in diaspore.

V torek, 22. oktobra 2019, je bila ob 16.00 predstavljena izdaja Srbski koreografi ljudskega plesa avtoric dr. Vesne Bajić Stojiljković (Slovenija)  in mag. Maje Krasin Matić (Srbija). Dosedanje izdaje vsebujejo dve monografiji, a v načrtu so še tri.

Prva monografija je posvečena ugledni umetnici  Desanki Desi Đorđević (1927–2011), v kateri so na slikovit način predstavljeni začetki razvoja odrskega plesa v Srbiji, njena strokovna pot od profesionalne plesalke v ansamblu Kolo v Beogradu do folklornega pedagoga in koreografa ljudskega plesa. Njene koreografije se izvajajo po vsej Srbiji in v diaspori. Za svoje pedagoško in koreografsko delo na področju ljudskega plesa je prejela številne nagrade in priznanja doma in v tujini. Eno najpomembnejših je nagrada za življenjsko delo Kolo.

Druga monografija je posvečena maestru Branku Markoviću (1917–1993), ki je s svojim uprizoritvenim, raziskovalnim, umetniškim in pedagoškim delom zaznamoval zgodovino in prakso odrskega ljudskega plesa v Srbiji in nekdanji Jugoslaviji. Poklicno življenje Branka Markovića je potekalo v dveh smereh: prva je bila v baletu Narodnega gledališča, kjer je kot značajni plesalec udejanjil pomembne vloge, druga smer pa je bila koreografsko in pedagoško delo na področju ljudskega plesa, kjer je naredil pomemben korak v ustvarjanju jugoslovanskih ljudskih plesov z visoko stilizacijo in značajnim plesom.

Zahvaljujoč njegovim koreografijam, kot so Vranjanska svita, Makedonsko oro, Brankovo kolo, Era s onog svijeta, Rugovska svita, Arhaična Crna Gora in mnogim drugim, je ves svet na prestižnih odrih uspel spoznati igre s prostora nekdanje Jugoslavije. Za svoje koreografsko delo je dobil najvišje mednarodne nagrade.

Srbski koreografi ljudske igre predstavlja velik doprinos pri raziskovanju koreografije ljudskih iger in folklorne scene v drugi polovici 20. stoletja v Srbiji. Knjige so namenjene vsem, ki se bodisi profesionalno bodisi iz ljubezni ukvarjajo s scensko ljudsko igro: plesalcem, umetniškim vodjem, izobraževalnim ustanovam, raziskovalcem in strokovnjakom – etnokoreologom in etnomuzikologom. Izdaje so bile predstavljene na mnogih seminarjih za ljudsko igro in glasbo ter na folklornih festivalih v Srbiji, regiji in diaspori.

Zainteresirani lahko obe monografiji naročijo po elektronski pošti: edicija.srpski.koreografi@gmail.com