V času med 27. in 29. septembrom 2019 je v organizaciji КУД Božur iz Ljubljane izveden prvi seminar za umetniške vodje in plesalce ljudskih iger.

Tema seminarja je bila koreografska ustvarjalnost maestra Branka Markovića  (1917–1993), uglednega jugoslovanskega umetnikaza balet in scenskoljudsko igro, ki je s svojim izvajalskim, raziskovalnim, umetniškim in pedagoškim delom zaznamoval zgodovino scenske ustvarjalnosti v Srbiji. Bil je velik poznavalec scene. Njegove koreografije sodijo med najbolj znana odrska dela v zgodovini naše in jugoslovanske folklore. Vse od druge polovice prejšnjega stoletja na odrih širom sveta njegove koreografije izvajajo eminentni folklorni ansambli iz Srbije, predvsem AKUD Branko Krsmanović in AKUD Španac iz Beograda, kjer osvajajo številne nagrade in srca publike.

Segmente izbranih koreografij maestra Branka Markovića (Šopsko trojno, Makedonsko oro, Ženska makedonska igra in Vranjanska svita) je predstavil njegov zadnji asistent Marinko Popović Mitke, ki je, prav tako kot njegov učitelj, izpostavljal pomembnost scenskega giba, karakterja v igri in obdelave osnovnih obrazcev korakov, ki so bili raziskani na terenu v sredini prejšnjega stoletja.

Zraven praktičnega dela je bila na seminarju predstavljena tudi prva monografija, ki je posvečena življenju in delu tega umetnika. Predstavila jo je soavtorica dr Vesna Bajić Stojiljković, ki je izvedla tudi predavanje o koreografskem ustvarjanju, postopkih stilizacije in karakterni igri maestra Branka Markovića.

Seminar je obiskalo več kot 60 udeležencev iz 25 kulturno-umetniških društev iz Francije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Republike Srpske, Srbije in Slovenije.

OrganizatorKUD Božur iz Ljubljane se zahvaljuje Srbski pravoslavni cerkvi za pomoč pri realizaciji dogodka in Zvezi Srbov Slovenije za podporo.