Na 30. Ljubljanski mednarodni filmski festival prihaja film Zlogonje, srbski film za otroke in mlade.

Raško Miljković, Srbija/Severna Makedonija, 2018, 90 minut, v srbščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi, 8+

Ko otroka mislita, da bosta starše osvobodila uroka, osvobodita predvsem sebe. Napeta filmska pustolovščina o otroški emancipaciji, ki je v zadnjem letu pobrala največ nagrad na otroških filmskih festivalih po svetu.

Igrajo:
Mihajlo Milavić (Jovan), Silma Mahmuti (Milica), Jelena Đokić (Isidora), Bojan Žirović (Filip), Milutin Milošević (Mirko), Dubravka Kovjanić (Tanja)

Nagrade:
TIFF Kids Toronto 2018 (nagrada otroške žirije za najboljši celovečerni film), Sundance 2019, Cinemagic Dublin 2018, Zlin 2018 (nagrada mesta Zlin in nagrada za najboljšo igro obeh glavnih vlog), Otroški filmski festival Varšava (ECFA nagrada za najboljši film), Ale Kino! CFF Poznan 2018, Smile CFF New Delhi 2018 (najboljši celovečerec, najboljša igra obeh glavnih vlog), Kino Kino Zagreb 2019 (posebna omemba), Ciné-Jeune de l’Aisne 2019 (glavna nagrada mednarodne mladinske žirije)

Zgodba

Desetletnika Jovan in Milica kmalu po dekletovem prihodu v razred postaneta prijatelja. Jovan je precej osamljen, vase zaprt deček s cerebralno paralizo, toda Milica ga kljub temu spravi v veliko akcijo. Prepričana je namreč, da morata nujno rešiti njenega očeta pred njegovo novo ženo, saj je ženska čarovnica, ki je očeta začarala. Jovan bo moral premagati sebe, da bo lahko doživel eno največjih dogodivščin v svojem življenju.

Iz prve roke

“Film obravnava nekaj zelo težkih in resnih tem, za katere bi se povprečen gledalec morda utegnil vprašati, ali sploh imajo prostor v družinskem filmu. Otroci so povečini rojeni z zmogljivostmi in možnostmi, ki jih odrasli na žalost v dobri veri oviramo in omejujemo. Prikrivamo jim stvari, ki so, če nam je to všeč ali ne, del našega vsakdana, povsem normalne so, a so v naši zaprti družbi zaradi popolnoma napačnih razlogov včasih razglašene za tabuje. /…/ Mislim, da je najbolj zdravo in razumno, da z otroki o teh problemih komuniciramo prek medija, ki jim je zelo dostopen in zabaven, zato film predstavlja odlično podlago za komuniciranje.”

(Raško Miljković)

 

Cankarjev dom, Kosovelova dvorana
Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
15. november 2019, 16:50

Kinodvor
Kolodvorska ulica 13, 1000 Ljubljana
23. november 2019, 11:00