Zveza Srbov Slovenije vsem državljanom Republike Slovenije najiskreneje čestita državni praznik, Dan generala Rudolfa Maistra.

Tekom meseca novembra leta 1918 je slovenski narod vodil odločilno bitko za obrambo in osvoboditev svojega narodnostnega ozemlja, ki je takrat bilo pod oblastjo avstro-ogrskih enot. Slovenske čete so zahvaljujoč pogumnemu podvigu mladega majorja Maistra v jutro, 23. novembra, vstopile v Maribor, razpustile tamkajšnjo nemško vojaško upravo ter ozemlje drugega največjega slovenskega mesta razglasile za del Države Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Temu zgodovinskemu dogodku daje poseben pečat ravno dejstvo, da so v Maistrovem podvigu sodelovali tudi srbski vojaki. Okoli dvesto srbskih prostovoljcev je ramo ob rami s svojimi slovenskimi soborci izvojevalo bitko za svobodo slovenske Štajerske. Ti mladi fantje so s svojimi življenji izrisali severno mejo današnje Slovenije.

Zgodovina nas uči, da general Maister ni nikoli pozabil žrtve srbskih vojakov. Vedno in povsod je ponosno govoril o njihovem pogumu in njihovem nenadomestljivem prispevku k obrambi slovenske domovine. Iskreno se je veselil zmag srbske vojske v Prvi svetovni vojni, hkrati pa sočustvoval s srbskim narodom v trenutkih velikih zgodovinskih nesreč in preizkušenj. Na svojih prsih je ponosno nosil odlikovanje reda Svetega Save za zasluge, ki mu ga je osebno vročil jugoslovanski kralj Aleksander Karađorđević.

General Maister je tik pred svojo smrt posvetil več pesmi srbskim vojakom. Na ta način jim je želel izraziti globoko hvaležnost, ker so svoje kosti pustili počivati na slovenski zemlji Štajerski.

Naj nam bo zavezništvo slovenskih in srbskih herojev, stkano tekom najodločnejših let Velike vojne, večna inspiracija ter spodbuda, da tudi v prihodnje gradimo trdne mostove prijateljstva med našima narodoma.

Večna slava nesmrtnim junakom, večna hvaležnost generalu Maistru.

V Ljubljani, 23. novembra 2020

Zveza Srbov Slovenije

 

FOTO: Wikipedia