Ljubljana, 2. junij – Zveza Srbov Slovenije kot krovna organizacija Srbov v Sloveniji je danes ustanovljena v Ljubljani. Na ustanovnem zboru je odposlanec predsednika Srbije, Nikola Selaković, prenesel sporočilo o podpori predsednika Aleksandra Vučića Srbom v Sloveniji.

„Prinašam vam pozdrave in sporočilo podpore predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, ki je naklonjen iniciativi. To je velik dan za Srbe v Sloveniji, ki bodo, spoštujoč zgodovinsko prijateljstvo s slovenskim narodom, sedaj lahko dali še večji doprinos slovenski družbi, sočasno z ohranjanjem svojih korenin, svoje identitete in jezika na teh prostorih,“ je rekel generalni sekretar predsedstva.

„Selaković je kot gost ustanovne skupščine in odposlanec predsednika Vučića pripisal velik pomen zboru Srbov v Sloveniji in  pozval k združenosti in enotnosti,“ so sporočili organizatorji. Mitropolit zagrebško-ljubljanski Porfirije je v govoru prenesel podporo Srbske pravoslavne cerkve tej iniciativi in izpostavil pomembnost združevanja ter ohranitve Srbov na tem območju. Ambasadorka Srbije v Sloveniji, Zorana Vlatković, je poudarila, da bo nova krovna organizacija Srbov še eden most sodelovanja med Srbijo in Slovenijo.

„Prijateljstvo med dvema državama bo imelo še eno trdno podporo in močno vez v funkciji krepitve naših skupnih odnosov. Srbi so vse pomembnejši del slovenske družbe na vseh področjih, še posebej v zdravstvu, kulturi, turizmu, bančništvu, športu, IT in medijskem sektorju. S sodelovanjem in medsebojnim spoštovanjem lahko dosežemo marsikaj,“ je izpostavila ambasadorka Vlatković.

Novoizbrani predsednik izvršnega odbora Zveze Srbov Slovenije, Marko Sladojević, je kot osnovni cilj Zveze navedel »/…/ poenotenje dela vseh srbskih društev v Sloveniji pri ohranjanju srbske identitete, kulture in jezika, kot pri ohranjanju naveze z matično državo«.

Ustanovitev nove edinstvene Zveze je podprla velika večina srbskih lokalnih društev. Na skupščini so bili izbrani člani izvršnega odbora in sprejeti so konstitutivni delovni dokumenti, statut in poslovnik o delu Zveze.

Z ustanovitvijo Zveze Srbov Slovenije ima srbska skupnost v Sloveniji od danes edinstveno krovno organizacijo, ki bo legitimno zastopala njene interese pred slovenskimi institucjami,“ so povedali v obvestilu. Na ustanovni skupščini so bili prisotni tudi ambasador Bosne in Hercegovine v Sloveniji, Milorad Živković, duhovniki iz cerkvenih občin Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, ugledni poslovneži, športniki, kulturni in znanstveni delavci ter drugi ugledni državljani Slovenije.

 

 

Foto: Rade Bakračević – Štajerske novice